Shetland sheepdog

Hunden som passar mig

 

Detta blogginlägg handlar om den hund som passar mig och min familj. Jag kommer att ta upp vilka egenskaper hunden har och varför just denna hund passar mig och min familj. Rasen som jag valt är en Shetland Sheepdog och nu ska du få veta mer om denna ras och varför jag har fastnat för just den.

 

Shetland Sheepdog är enligt svenska kennelklubben en lättlärd hundras som passar såväl en barnfamilj som en ensam pensionär eller en tävlingsinriktad ungdom. På deras internetsida står även att hundarna är kända för att vara pigga och spänstiga med en god hoppförmåga, samtidigt som de är duktiga på att vara till lags. Hunden kräver god pälsvård och bör borstas ordentligt någon gång i veckan. Pälsen kring öronen bör kammas oftare för att hindra tovbildning och pälsen kring tassarna ska ansas med en sax då och då.  (http://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/shetland-sheepdog/?show=ads 10/1-17) (https://www.google.se/search?q=shetland+sheepdog&espv=2&biw=1366&bih=655&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjXxYOK3drRAhWJA5oKHdcMAAkQ_AUIBigB&safe=active&ssui=on#q=shetland+sheepdog&safe=active&tbm=isch&tbs=sur:fc&imgrc=XDJR2O9ECIHrLM%3A

23/1-17 (Bilden))

 

Min familj tycker om att vara ute i naturen och därför tror jag att en pigg hund som denna passar oss bra. Hunden ska gå med på långa skogspromenader och heldagar med svampplockning i skogen. Att hunden är lättlärd är också bra för mig och min familj eftersom vi alla tycker att det är viktigt med en hund som lyder och uppför sig väl.

 

Att hunden kräver mycket pälsvård är inte heller ett problem eftersom min syster tycker om allt som har med hundar att göra. Hon klipper, borstar och duschar gärna hunden bara för att hon tycker att det är roligt.

 

Enligt wikipedia är rasen både livlig, lekfull och lojal. Den är inte särskilt stor och väger oftast inte mer än tolv kilo tillsammans med en förhållandevis låg mankhöjd. Hunden lever i snitt 12-13 år vilket enligt en skribent på chattformet bukefalos.com och en kunnig hundägare är medellångt.

(https://sv.wikipedia.org/wiki/Shetland_sheepdog 11/1-17)

(http://www.bukefalos.com/threads/medellivslangd-pa-hund.670487/ 17/1-17)

(Stig Öberg 2016. dialog, 23 december 2016)

 

Om hunden är stor eller liten spelar inte särskilt stor roll och eftersom shetland sheepdog passar mig och min familj i övrigt är det ett bra val för oss. Livlig, lekfull och lojal är enligt mig tre mycket goda egenskaper och eftersom min familj är mycket aktiv och gör mycket tillsammans tror jag att vi ska trivas med denna hundras och att denna hund ska trivas med oss. “Medellivslängden hos hundar är ungefär 10-15 år och de mindre raserna blir oftast ett par år äldre” (Stig Öberg 2016. dialog, 23 december 2016). Så länge hunden inte dör efter bara några få år tycker jag och min familj att det är okej. Det är inte så viktigt för oss att hunden blir gammal.

 

Källförteckning

 

http://www.bukefalos.com/threads/medellivslangd-pa-hund.670487/

17/1-17

 

https://www.google.se/search?q=shetland+sheepdog&espv=2&biw=1366&bih=655&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjXxYOK3drRAhWJA5oKHdcMAAkQ_AUIBigB&safe=active&ssui=on#q=shetland+sheepdog&safe=active&tbm=isch&tbs=sur:fc&imgrc=XDJR2O9ECIHrLM%3A

23/1-17 (bilden)

 

http://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/shetland-sheepdog/?show=ads

10/1-17

 

Stig Öberg 2016. dialog, 23 december 2016

 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Shetland_sheepdog

11/1-17

 

Källreflektion

 

http://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/shetland-sheepdog/?show=ads

10/1-17

 

Svenska Kennelklubben är enligt dem själva en organisation som företräder alla hundar och hundägare i Sverige. De sprider information, utbildar och väcker debatt. Webbsidan verkar mycket seriös då det finns tydliga kontaktuppgifter och information om vad sidan jobbar med. Även post- och besöksadress framgår tydligt och detta visar att det går bra att kontakta dem med frågor och funderingar. Texten som är skriven framstår som seriös och de länkar som finns fungerar. Att sidan inte har några reklamrutor eller annonser om helt andra saker är för mig ett gott tecken eftersom det indikerar att sidan inte bara används för att driva in pengar på reklam. Det kan även vara så att sidan är tendensiös då den måste ta hänsyn till eventuella sponsorers viljor när de sprider information. Informationen som förmedlas överensstämmer med information från andra webbsidor såsom wikipedia. Att källan stöttas av andra källor gör den ännu mer trovärdig då sannolikheten att samma felaktiga uppgifter skulle spridas på flera källor är liten. Denna sida är relevant för mig eftersom den information som jag använde till blogginlägget funnits. mitt informationsbehov har kunnat uppfyllas. Dessutom har jag lärt mig mer om hundens hälsa och problem som kan uppstå med denna hundras. Även om jag inte presenterat allt detta i inlägget är det bra att källan tar upp eventuella problem.  Det framgår tyvärr inte vilka källor texten bygger på men tack vare att källan stöds av bland annat wikipedia vågar jag lita på vad som står ändå. Jag anser att svenska kennelklubben är en bra och trovärdig källa då den är seriöst skriven, innehåller kontaktuppgifter samt eftersom den både framför positiva och negativa saker med den hundras jag läst om.

 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Shetland_sheepdog

11/1-17

 

Wikipedia drivs av Wikimedia Foundation, en ideell stiftelse utan publicistiskt ansvar. På deras svenska hemsida står det att inga anställda eller redaktörer granskar redigeringar innan de publiceras. “Alla bidrag kvalitetskontrolleras av frivilliga” enligt wikipedia själva. Sidan är gjord för att sprida fakta och i och med att alla har regeringsrätt kan man inte säga att wikipedia själva propagerar för någon åsikt. Kontaktinformation till Wikimedia Foundation finns men eftersom ingen ansvarar för vad som publiceras kan man inte kontakta stiftelsen för att få något som står i artikeln bekräftat. Eventuella fel kan antingen anmälas eller rättas till av vem som helst. Alla har rätt att redigera artiklarna. Källhänvisning finns och på så sätt kan man få informationen bekräftad från en annan källa. Det framgår också när artikeln redigerades senast vilket är bra då det hjälper läsaren att bedöma ifall informationen är så pass gammal att den kan vara ogiltig. Som jag tidigare nämnt står samma information på både Svenska Kennelklubbens hemsida och på wikipedia. Eftersom källorna stödjer varandra vågar jag lita på wikipedia som fungerar som en typ av kompletterande och bekräftande källa. Anledningen till att jag inte anser att källan är tillförlitlig när den står för sig själv är den allmänna redigeringsrätten och det att alla redigeringar publiceras utan att förhandsgranskas. Kan man dock hitta stöttande information tycker jag att det gör källan trovärdig och eftersom det i detta fall finns tydlig källhänvisning med fungerande länkar är det enkelt att få informationen bekräftad. Denna källa är förhållandevis relevant för mig men eftersom Svenska Kennelklubben fungerar väl som en fristående källa är egentligen inte detta komplement så nödvändigt.

 

http://www.bukefalos.com/threads/medellivslangd-pa-hund.670487/

17/1-17

 

Bukefalos är ett chattforum som främst vänder sig till hästägare och hästintresserade. Det finns kontakt via e-post men trots detta uppfattar jag inte denna chattsida som så värst seriös. En av medlemmarna som skriver att medellivslängden på de flesta hundar ligger mellan tio och 15 år hänvisar inte till någon källa och detta publicerades i maj 2006. Denna information har dock bekräftats muntligen av en kunnig hundägare som jag pratat med. Detta gör att jag kan ha överseende med både tids- och källaspekten på inlägget. Rent generellt känner jag att jag vill få informationen från ett chattforum som detta noggrant bekräftad innan jag liter på den. Detta eftersom ansvarslösa eller okunniga medlemmar kan sprida vilken ogrundad information som helst. Det finns alltså ingen som granskar inläggen innan de publiceras. Även om informationen stämde i det här fallet anser jag att informationen på att chattforum måste kritiseras extra hårt och bekräftas av en annan mer tillförlitlig källa för att kunna konstateras trovärdig. Källan är av ovan nämnda anledningar inte en tillförlitlig källa när den står för sig själv. Denna källa hittade jag likt de två föregående via sökmotorn google.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *