Sankt Bernhardshund

Min största dröm någonsin är att ha en stor hund för då skulle jag kunna känna mig trygg under nätterna och känna att den kan skydda mig. Jag vill ha en långhårig hund med mjuk päls eftersom jag gillar att mysa och kolla på film. Jag är en kall människa och jag vill därför ha en långhårig hund så den kan värma mig ifall vi myser. Men hunden ska även ha en aktiv sida och ha en päls tjock nog för kyla, jag tycker nämligen om skidåkning och tycker att en hund anpassad till kyla och snö skulle passa mig bra. Nu har jag äntligen hittat rasen som passar mig, sankt bernhardshund.

9 Januari.

Eftersom en sankt bernhardshund är en duktig spår- och sök hund och klarar av kylan mycket bra har den använts mycket som lavin-räddningshund (https://en.wikipedia.org/wiki/St._Bernard_(dog)#History 9-1-16). Jag har kollat mycket på bilder och i bilderna har hunden en tunna hängande från halsen. Efter att ha läst på petful visar det sig att när rasen tidigare använts som räddningshund hade det räddningsutrustning i tunnan. Det står även att vissa säger att det hade alkohol så att de som fastnat under laviner skulle kunna få drickan från hunden och hålla sig varma. (http://www.petful.com/working-dogs/whats-in-the-barrel-around-a-saint-bernards-neck/ 9-1-16). Jag tycker att det är utmärkt, en hund med räddnings instinkt som även gillar snö, enligt nätet. Hunden var avlad och ursprungligen anpassad för lavinräddning, därför har den tjock hud och päls så att den klarar av kylan. Sankt bernhardshunden har tidigare i Schweiz varit framavlad till en vakthund och avlingen gett den en robust fysik. Denna fakta som kommer från Svenska Kennelklubben och Wikipedia får mig att känna mig väldigt trygg och att denna hund skulle vara en bra vakthund för mig (http://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/sankt-bernhardshund-langharig/ 9-1-16). Men Wikipedia skriver även att i det senare åren har den blivit framavlad till en sällskapshund (https://sv.wikipedia.org/wiki/Sankt_bernhardshund 9-1-16 ). Alltså är hunden en sällskaps hund också, som jag vill ha, perfekt. Hunden är stor men livlig för dess storlek men det är är lugn och harmonisk familjehund med instinkter som en vakthund säger svenska kennel klubben (http://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/sankt-bernhardshund-langharig/ 9-1-16). Enligt Flashback forum är hunden snäll och rolig, vilket jag vill ha.

( https://www.flashback.org/t697059 9-1-16 ).

Denna hund är ju perfekt för mig.

11 Januari.

Så jag vill ju jättegärna ha denna hund och bestämde mig därför att ta upp det med min familj. JAAA!! Mina föräldrar håller med mig om att denna hund är perfekt för oss. Om jag har tur kan vi kanske köpa en. Mamma har haft en sankt bernhardshund tidigare och hon vet att det är en väldigt snäll och lugn hund och inte alls aggressiv. (Pia Hovland 11-1-16). Men mamma sa att om jag ska få en sankt bernhardshund måste jag först läsa upp lite om kostnader och sånt.

Så jag hittade ett problem med finansieringen. Det är en relativt stor hund och efter att ha kollat på bilder och läst på flera kennelklubbar vet jag att den blir 60-100 kg och Mankhöjd för hanar är 70–90 cm och för tikar 65–80, det är en stor hund. Detta betyder att hunden kommer behöva mycket mat och foder, detta kan kosta mycket. Sedan har jag även läst på Svenska Kennelklubben och Hundar.tips att hunden pågrund av sin storlek och tyngd ofta lider från Höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi. (http://hundar.tips/hundraser/sankt-bernhardshund/ 11-1-16) (http://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/sankt-bernhardshund-langharig/ 11-1-16). Höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi är tillväxtrubbningar och om hunden får det skulle det både vara plågsamt att se den gå igenom en skada/sjukdom och det betyder att vi kommer behöva betala mycket för veterinärbehandlingar. Men det är bara något som kan hända, det finns en chans att hunden har tur och slipper det.

Men jag vill verkligen detta och jag tycker att det är värt varenda krona om det betyder att jag kan få denna hund. Man måste ju också betala för koppel, leksaker och andra självklara saker men det kostnaderna är inte lika stora och de förväntade vi oss, så det kan vi betala för. Det är även viktigt för mig att hunden lever länge, jag vill ha min hund så länge som möjligt. Därför kollade jag omkring och flashback forum skriver att hundarna lever kring 10 år.

( https://www.flashback.org/t697059 11-1-16 ). Det gör mig lite ledsen att jag bara kommer få spendera 10 år med hunden om den är en sankt bernhardshund.

 

12 Januari.

Goda och dåliga nyheter vad det gäller hunden. Den långhåriga sankt bernhardshunden kräver inte speciellt mycket pälsvård och enligt hundar.tips ska vi bara behöva borsta den 1 gång i veckan ( http://hundar.tips/hundraser/sankt-bernhardshund/ 12-1-16 ). Det är positivt eftersom ingen i familjen är speciellt sugen på att sitta och borsta en sån stor hund med så mycket päls, så en gång i veckan klarar vi nog av. Det dåliga nyheterna är att det blir mer kostnader än vad jag hade trott, vi måste även betala försäkringar och chipmärkning. UHHHGG! Jag börjar tro att jag inte kommer få denna hund, då blev min största dröm någonsin krossad.    

Källförteckning

Wikipedia [9-1-16]

https://en.wikipedia.org/wiki/St._Bernard_(dog)#History

Petful [9-1-16]

http://www.petful.com/working-dogs/whats-in-the-barrel-around-a-saint-bernards-neck/

Flashback Forum [9-1-16] [11-1-16]

https://www.flashback.org/t697059

Svenska Kennel Klubben [9-1-16] [11-1-16]

http://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/sankt-bernhardshund-langharig/

Hundar [11-1-16]

http://hundar.tips/hundraser/sankt-bernhardshund/

min mamma [11-1-16]

 

Källkritik & Reflektion

 

Flashback forum är en hemsida där informationen kommer ifrån privatpersoner. Man får inte heller reda på varifrån informationen privatpersonerna skriver ut kommer ifrån. Webbsidan är gjord för att folk ska kunna ställa frågor och få svar från andra på webbsidan. Det är privatpersoner, som inte går att kontakta, som inte har någon sorts yrke eller koppling till hund industrin. Detta gör att jag tycker att källan inte är trovärdig. Personerna som publicerar informationen kan skriva vad som helst utan att få några konsekvenser och ljuga eller överdriva om det vill. Skribenten på flashback är dessutom inte opartiska. I en av inläggen stod det så här “Sankt Bernhardshunden är snäll och rolig och jag älskar de hundarna.” Denna åsikt skrivs på flashback och visar att källan inte är opartisk, informationen är alltså inte så trovärdig. Jag jämförde inläggen som skrivs på flashback om sankt bernhardshunden och hitta ett inlägg som var relativt seriöst och tog därför min information från det inlägget.

Svenska kennelklubben är hundägarnas riksförening. Svenska kennelklubben sprider information, utbildning och andra saker som involverar hundar. Källan är inte helt opartisk eftersom att mycket positiva åsikter skrivs om alla hundra. “…och visar på den stora glädjen och nyttan med hund” står i beskrivningen av hemsidan som man kan hitta längst ner på deras webbsida. Det är en hemsida där man kan komma i kontakt med hund uppfostrare, hemsidan har även flikar som leder till hemsidor som säljer hundar. Det får hemsidan att verka lite mer otrovärdig, det kan ju skriva snällare eller bättre kommentarer om hundraserna de skriver om. Hemsidan har tydligen någon sorts koppling till hund försäljningen och om de skriver bättre saker om hundarna kan försäljning förbättras. Hemsidan skriver även ut att de har “grundlagsskydd enligt yttrandefrihetsgrundlagen” detta känns som att de är en delvis opartisk hemsida som vill skriva ut att de får skriva vad de vill. Men det är fortfarande en riksförening som går att kontakta och utger adress till deras huvudkontor, man kan även ställa frågor till de ansvariga för hemsidan. Svenska kennelklubben är en medlem i FCI, en internationell kennelklubb, detta får mig att tro att föreningen är trovärdig eftersom andra klubbar tydligen har tillit till den och den har hög prestige. Jag som själv är en hundägare och har gjort mycket läsning och haft stort intresse kring olika hundraser tycker att informationen jag läst på den här hemsidan stämmer med vad jag tidigare läst (som är till mesta del böcker skrivna av forskare kring hundraser). Jag tycker därför att detta verkar som en trovärdig källa som däremot kan ha lite partiska kommentarer. Min lärare har även rekommenderat denna hemsida vilket ökar trovärdigheten av denna hemsida.

Petful är en hemsida med inlägg och videos för att informera, underhålla och som de skriver “We Help Pets Live Happier, Healthier Lives”, de skriver alltså att de vill hjälpa och ge råd om hur hundars hälsa och liv ska förbättras. Hemsidan skriver längst ner att de skriver åsikter ibland, alltså är inte denna källa helt opartisk. Datumet av artikeln jag använde mig av var 4 år gammal, så informationen kanske inte är aktuell längre. Ägaren till hemsidan ger inte ut sin mail. Skrivaren och redaktören, Kristine Lacoste, ger inte heller ut sin mail. Det enda sättet att kontakta dem är genom att kommentera artikeln eller skriva en enkät som skickas till ägaren av hemsidan. Detta minskar trovärdigheten, hemsidan vill inte stå för eller kunna kontaktas över det som har lagts ut på hemsidan.  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *