Samojedblandras

Jag har nu under december månad letat efter en hund och äntligen har jag hittat en perfekt till mig och min familj. Denna någon är Lucy, en samojedblandras som kommer ifrån organisationen hundar utan hem. Varför jag har valt henne och hur jag tänker kring avel och att “adoptera” en äldre hund är något som jag i detta inlägg kommer ta upp. Hoppas detta kommer vara till hjälp till alla hundsökande där ute:)

 

Tillgång och efterfrågan:

 

När jag började leta hund så började med att skriva ner allting jag, och min familj, sökte. Vad behöver hunden kunna? Hur mycket måste den motioneras, är den van med katt? Jag utgick sedan från pappret när jag läste vidare om olika hundraser och specifika hundar senare när jag valt vartifrån vår familj  skulle köpa hunden. Listan såg ungefär ut såhär:

 

  • Ska tåla lite hårdare klimat, då vår familj mer än gärna åker upp till fjällen.
  • Pälsen kan både vara strävhårig eller långhårig. Allergifri är något den inte heller behöver vara då ingen i våran närhet är allergiker.
  • Mankhöjden ska vara runt 50-70 cm hög. Vi vill inte ha en alltför stor hund då vi redan är 5 personer i familjen samt en katt. Tänk er sjäva alla bilresor, det kommer knappt finnas syre kvar i bilen.
  • Den ska vara psykiskt stabil, min syster är fortfarande ganska ung så hunden behöver vara snäll och gilla familjelivet. Även behöva mycket fysisk aktivitet då promenader är något som är en vana i alla i familjens vardags samt träning.
  • Ålder spelar inte så stor roll, så länge psyket är bra!
  • Att den inte ska visa någon typ av aggression gentemot katter då vi har en…
  • Kostnader så som veterinär och mat är inte en så stor del i vilken hund vi ska köpa, så länge hunden är i god form. Något vi ALDRIG skulle köpa är tillexempel kortnosiga hundar pga deras andingsvårigheter. Det relateras till nästa punkt…
  • Avel. Ett framavlat djur är inte ett alternativ för mig, avel har skapat så mycket problem för djuret i fråga. (förklarar allting med källhänvisnar nedan)

 

Det var klart för mig redan från början att vi skulle adopterat en hund. Detta för att jag tycker att det känns fel att köpa en hundvalp när det redan finns så många hundar där ute som behöver ett nytt hem pågrund av människor har bettet sig som, förlåt, men bokstavligt talat SKIT. Dessutom är det få av hundarna som är riktigt framavlade, och som jag sagt många gånger innan så har jag ett eget stycke för det. Detta gjorde det lite krångligare i själva hundletandet måste ag säga, tillgången för hundar vi behöver är inte den största. Dels behövde jag titta på hundrasen, eller i vissa fall raserna. Samt individen. Men jag hittade en tillslut!

 

Lucy, som hon heter, är en ganska liten vit tik. Enligt hundar utan hem och henner jourfamilj så är mycket kärvänlig, gillar barn och kan vara lite blyg ibland. På bilderna är hon hur söt som helst! Det står även att hon är en samojed balandsras, därför sökte jag upp samojeden som hundras.

 

(Allt denna information kommer ifrån svenska kennelklubben) https://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/samojedhund/

 

Samojeden är en urhund, det betyder att den alltså inte har avlats så mycket på, och kommer ursprungligen ifrån sibiren. Det är positivt, då kommer den klara både sveriges norra klimat och det här i Stockholm. Psykiskt ska den vara lite envis, vänlig och trygg. Den är ingen jakthund vilket är bra då jag inte gillar när det finns en reflex hos hundarna att skälla o inte vara vänliga mot alla. Det är såklart olika från hund till hund men men.

 

Detta passar oss perfekt då vi är en mycket sportig familj med två föräldrar som gärna åker till fjällen eller till landet och långpromenader står ofta dagligen på schemat. Dessutom är samojed hunden i en bra storlek, endast runt 55cm i mankhöjd och väger runt 20 kg, https://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/samojedhund/ .  

 

Dock står det överallt att den är ganska envis, men detta tror jag inte kommer bli några problem. Då hundar utan hem inte änns nämnde det på deras sida samt att alla i våran familj själva e ganska envisa 🙂

 

Hundar utan hem:

 

När det stod klart för mig och min familj att vi skulle adoptera en hund som behöver vran hjälp stod hundar utan hem som ett självklart val. För att jag ifrån en youtube som tidigare har haft mycket kontakt med hundar utan hem, https://www.youtube.com/user/theresejlindgren  , bara hört positiva reaktioner och kritik. Hon har dock varit Jourhem innan och inte köpt, men enligt deras hemsida verkar dom mycket seriösa och brinner verkligen för det dom gör. De ingår en veterinärbesiktning samt att hunden kan skickas tillbaka om så behövs 2 .

 

Varför är jag så emot avel?:

 

http://www.aftonbladet.se/debatt/article21464002.ab  

 

Jag är emot avel på hundar, som jag nämnde tidigare. Avlen för vår tillfredställnings slutar ofta bara med att djurets hälsa ifråga påverkas negativt. Visst, jag tycker att avel i en viss utsträckning ska få ske för att få bort defekta gener som även de försvårar livet för avkomman. Men inte för att hunden ska se ut på ett visst sätt. Vi kan ta trubbnosiga djur, så som bulldoggar som exempel, dom har ökat i popularitet de senaste åren. Men mår djuren bra av att ha en så kort näsa? Svaret kommer enat från vetrinärer runt om i landet, nej. Det gör så att djuret i fråga får svåra andingsvårigheter vilket i sin tur kan leda till sämre livskvalite och sjukdomar. När de har svårare att andas får de även sämre kondition, de orkar ej gå på så långa promenader som en frisk hund kan. Och hur låter det? Iallafall när jag tänker på hundar så är bland det första som kommer upp i mitt huvud är de långa promenaderna man måste gå. Hundar reglerar även sin kroppstemperatur genom näsa och mun så om detta förstörs så tål dom värme sämre än andra. Hur kan vi låta detta fortsätta? Djursjukvårdspersonalen medger även att medellivslängden på kortnosiga sällskaps djur i genomsnitt är flera år kortare än en “vanlig” hund eller kattraser.

 

Detta tycker jag är själviskt, man kan välja blandrashundar som har en godhälsa istället. Påså sätt minskar vi efterfrågan på hundar eller katter som mår dåligt. Det kommer då födas upp färre valpar/kattungar eftersom när efterfrågan minskas så går även utbudet det. Då kan vi börja “avla” på dom hundar som har bra temperament och mår fysiskt bra, detta för att vi ändå ska kunna ha någon makt att avla bort sjukdomar samt aggressivt beteende. Precis som i förra exemplet alltså, styrd selektion men skillnaden är att vi idag ska minska våra egoistiska krav om hur djuret ser ut och sätta hur den mår först. Annars kommer detta aldrig sätta stopp!

 

Bilden till höger är bulldogen för 100 år sedan, den till vänster är den idag. Ser ni skillnaden på nosen?

 

Källa : http://www.aftonbladet.se/debatt/article21464002.ab  

 

Källreflektioner:

 

Svenska kennelklubben:

 

Svenska kennelklubben anser jag vara en mycket trovärdigkälla. Detta för att källan i fråga är skapad för att informera om olika hundraser så det blir bäst för både hundägarna och hundarna. Den har även verkat i 125 år, vilket jag tycker tyder på stort engagemang och trovärdig fakta eftersom de har hållit på med detta ett tag. Man hittar information om alla hundraser och deras egenskaper. De har över 300 000 medlemmar, vilket inprincip betyder att de finns 300 000 människor som står bakom deras fakta och information. Detta gör källan mera trovärdig. Dock kan man argumentera emot på så sätt att de inte visar siffrorna på hur många som ifrågasätter dem. Men borde man inte hört om det på sociala medier eller nyhetsbårar isånnafall?

 

“Med våra drygt 300 000 medlemmar är vi en av landets största intresseföreningar. “

 

Basen i organisationen är alla olika specialklubbarn och rasklubbar runt om i landet, ioförsig är jag helt emot avel men om dessa borde veta och vara pålästa om hundarna vilket gör att informationen som SKK har kommer ifrån andra som jobbar nära med hundarna. Detta skulle dock kunna göra dem partiska då man såklart vill sälja in just sin hund.

 

Om vi ska prata mera om just artikeln om samojedhunden tycker jag fortafarnde att den är mycket trovärdig. De refererar till:

Rasklubb

Sphk’s Rasklubb För Samojed

Specialklubb

Svenska Polarhundklubben

Och faktan som står i både är näst intill identiska, vilket tyder på att SKK verkligen har använt sig av personer eller organisationer som är mera pålästa.

 

Tex:

 

Rasklubben:

Med sin anpassningsförmåga passar han de flesta aktiva och friluftsintresserade människors intressen.

Skk:

Samojedhund är en polarhund, en uthållig draghund, en bra kamrat på fjällvandringar och passar även dig som gillar utmaningar inom de olika bruksgrenarna.

 

Man märker dock att rasklubben verkligen är partiska och vinklar allting till samojedens fördel, medan SKK fortfarande tar fram både de negativa och proitiva. Det var därför jag valde dem och inte någon av speciallklubbarna. På vissa ställen skulle jag dock vilja ha mera staistik osv för hur ofta saker inträffar. Till exempel :

 

“Höftledsdysplasi (HD) förekommer.”

 

Hur ofta? Detta kan dra ner källan för att man kan tro att de undanhåller inormation, vinklar den. Men i det stora hela verkar allt det de skriver vettigt. Även deras ordspråk och val göra så man får större förtroende till dem, de låter väldigt välutbildat. De skriver väldigt välordnat och har en bra strukturerad text. Några exempel på ämnesspecifika ord de använder är:

Socialiseringsträning, fysisk och psykisk stimulans och exteriör.

 

Denna sida var viktig i mitt blogg inlägg för att jag behövde hitta fakta om varför just den hunden skulle passa min familj. Läste även på om andras åsikter, men som sagt så vet man aldrig riktigt vad man ska tro på. Därför valde jag en säker källa med mycket information. Denna källa har alltså stor relevans i min text!

 

Youtubern Therese Lindgren: https://www.youtube.com/user/theresejlindgren

 

En person som källa kan vara riskfyllt, personen i fråga kan ha förvrängt detaljer och vara partisk. De är även ofta en sekundär källa, men inte i detta fallet. Hon har varit med och haft lång kontakt med organisationen hundar utan hem. Hon är heller inte sponsrad, alltså betald för att prata om dom. Vilket i mina ögon gör henne opartisk och går att lita på. Ifall vi ska tänka logiskt, skulle hon kontakta samma organisation flera gånger om hon inte hade varit nöjd?

 

Dock är hennes sida inte gjord för att informera utan för att dela med sig av hennes liv, vilket hundarna ioförsig är en stor del av. Det hon säger/ pratar om verkar seriöst och delar både med det negativa och positiva. Länkar några utav videorna som hon pratar om de nedan. Dessutom så är hon en offentlig person så man kan kontakta henne på villket sätt som helst, så hon måste verkligen stå för det hon säger. Annars är det väldigt enkelt att kontakta henne, mail mm. Läste även på lite på lite på en ännu mer “icke trovärdig” källa. http://hundar.ifokus.se/discussions/54af8956ce12c42db4000b70-organisationen-hundar-utan-hem . Där stod det mera positiva saker än negativa, då främst om själva hundarna. Vilket är så varierande. Dessutom är den kanske inte den mest trovärdiga då man kan vara anonym vilket betyder att vem som helst kan ha skrivet den, kanske en organisation som kämpar om samma kundgrupp som hundar utan hem och vill att folk ska få en negativ syn på dom och välja deras sida istället. Eller hundar utan hem som bara skriver positiva saker, vem vet?

 

Men tillbaka till Therese trovärdighet. Det är svårt att ta upp exempel och citat då det kommer ifrån videos. Men jag litar och tror på henne ändå, för att hon är väldigt ärlig om allt, inte bara just om hundar utan hem. Sen såklart så är hon inte påläst om hur allting fungerar. Dock pratar hon lite om det hon vet i https://www.youtube.com/watch?v=f3OQqozJ1nM . Men kan man vara påläst om detta? Behövs det inte att man ska vara en primärkälla för att veta om hundar utan hem är en bra organisation? Som hon faktiskt är ? Jag tycker det.

 

Den hära källan kanske inte har de största inflytandet eller relevansen i min text, jag tror jag skulle valt hundar utan hem ändå. Men det är alltid bra att läsa på om organisationen innan, och någons annans åsikter som faktiskt har tagit kontakt påriktigt kan vara viktigt. Om man bara skulle läsa det som stod på organisationens hemsida hade man fått en väldigt vinklad bild till fördel utav dem som säljer hundarna. Om denna källa skulle vara icke trovärdig eller på något annat sätt hade nog inte mina åsikter skiftat, kanske hade jag valt en annan förmedlingsorganisation. Men det är inte säkert.  

 

Aftonbladet:

 

Aftonbladet i sig anser jag ofta inte som en trolig källa när de skriver sina debattartiklar. Då är åsikten såklart vinklad emot eller för något. Särskilt när det är privatpersoner som debatterar, då vet men inte vad för typ av utbildning eller hur bra pålästa dom är i övrigt om ämnet. Men denna artikeln är skriven utav en högt uppsatt veterniär och bransch ansvarig för Svenska Djursjukvård och gör detta även för att informera om ett stort problem. Hon är alltså välutbildad i det ämnet hon pratar om och har fakta med sig. Men det är fortfarande en debatt, hur vet man att hon presenterar all fakta? Jag har kollat upp andra källor som svenska kennelklubben, där man citerar “Inom rasen förekommer hälsoproblem med andning, rörelser, hud och ögon”.  Se mina åsikter om svenska kennelkklubbens trovärdighet ovanför. Dessutom har 595 veterniärer från hela landet ställt sig bakom ställningstagandet. Det finns även primärkällor som uttalade sig i denna artikel. “ Djursjukvårdspersonalen vittnar om att i princip alla hundar och katter från de extremt trubbnosiga raserna som mops, fransk och engelsk bulldog, bostonterrier, pekignese och perserkatt, har andningsproblem som påverkar deras livskvalitet negativt.”

Om man ska vara riktigt noga så vet man inte vilka djursjukvårdspersonalen är, är de med i organisationen som debattören är med i, är de väl insatta i enskilda indivder de påverkar? Jag anser ändå att det stärker argumentationen och faktan stärks då de bara vill se hundarnas bästa. Om det inte var ett verkligt problem, skulle dom verkligen tagit upp det då?

 

Aftonbladet i fråga kan svikta lite i trovärdighet. De har ofta de nyaste nyheterna som jag i stort sätt alltid litar på. Med det är samtidigt en kvällstidning som ofta säljer strunt och skriver orelevanta saker så som vad kungen har på sig. Sådant vinklar synen på tidingen.

 

Jag sökte även upp själva organisationen debattören var branschchef för, http://svenskdjursjukvard.se/om-sla/ . Den källan verkar mycket trovärdig. För att den är stor organisation som är djursjukvården arbetsgivare-och-bransch organisation. Den är även en del utav SLA villken är en stor orginastion som har kontakt med myndigheterna. Jag anser därför att den inte är partisk för eller emot något, förutom att de vill att deras medlämmar ska ha det så bra som möjligt. Så de behöver inte ställa sig bakom “upproret”, utan väljer de. Då måste det finns starka argument och fakta för att de ska vara sant. De satte ut sitt namn med i artikeln, de visar att det verkligen står bakom det. Annars hade de velat vara anonyma.

 

Men varför är egentligen de här viktigt för vad hund jag väljer? Jo, jag skrev en hel spalt om avel och varför jag inte direkt valde en specifik hundras. Då tog jag upp trubbnosiga djur som exempel, därför var det bra att jag hittade en källa som direkt

 

Ifall du undrar varför jag inte har med Lucys artikel i denna text är för den är bortagen då han säljas under processen:)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *