Parson Russell Terrier

8/2

I snart 7 år har jag bönat och bett om att vår familj ska köpa en hund. Det har länge varit min högsta önskan och har alltid stått först på mina önskelistor genom alla dessa år. Nu, idag, den 17/6 kom mamma och pappa hem med beskedet att vi ska börja kolla på hundar. Glädjen som spred sig i min kropp var obeskrivlig. Vi satte oss ned runt ett bord och diskuterade om vilka egenskaper som är bäst för oss att hunden har. Pappa sa det jag tänkte direkt “Vi är ju väldigt aktiva, hunden behöver orka vårt tempo och alla våra vandringar i bergen”. Därefter kom vi på de egenskaper som hunden behöver ha för att alla ska bli så glada som möjligt. Hunden måste kunna springa och behöva mycket aktivitet, vara lekfull och självständig. Självständighet var något mamma absolut ville att hunden skulle ha “Det är den viktigaste kvalitén någon kan ha, han måste kunna springa iväg och komma tillbaka, hunden ska ju inte bara gå och dra sig mot våra ben, då kommer det väl sluta med att vi trampa på honom av misstag”.

9/2

Jag har sökt och äntligen funnit en hund hela familjen vill ha, en Parson russell terrier. Enlig

en sida på nätet (wikipedia.Parson_russell_terrier, 2016-12-13) är hunden livlig, lekfull och behöver regelbunden aktivitet. Det är för att hunden började avlas på 1800 talet av John “Jack” Russell-därav namnet på hunden-för att vara en grythund. Vilket betyder en jakthund som jagar vilt i gryt. En negativ sida är att det är lätt för hunden att jaktinstinkter ibland tar över. “They’re hunters, so make sure to spend some time training this breed to run beside you and avoid getting sidetracked looking for prey,” säger Clough, en professionell hundtränare som blev intervjuad på en nättidning om träning (http://www.runnersworld.com, 2016-7-20). Många kanske tror att det är en sämre egenskap att en hund låter sig svepas med sina naturliga instinkter, särskilt när dessa inte passar in på hur ägaren vill att hunden ska bete sig. Men för min familj betyder denna jaktinstinkt att man kan lära honom att söka och att han har självständighet, vilket min mamma-som jag tidigare skrev-var väldigt mån om att hunden skulle ha. För ett tag sedan läste jag på nätet att för att hunden blev avlad till jakthund är hundens fysik uthållig och stark, för att vara så liten som den är, mellan 31-38 i mankhöjd (wikipedia.Parson_russell_terrier, 2016-12-13). Som jag har tidigare nämnt är min familj väldigt aktiv och den här hunden passar oss fantastiskt bra.

 

Jag sökte runt på nätet ett tag och hittade en sida som skrev kostnaden för att köpa hunden, och den ligger mellan 12 000 – 14 000 (http://www.123minsida.se/Emblazys, 2017-01-9). Månadskostnaden för en hund ligger på max 1000 kronor, det läste jag av några hundfansaster på en nätsida (http://hundar.ifokus.se/manadskostnad, 2013-05-18). Vi människor kostar väldigt mycket per månad därför tycker vi att det inte är konstigt att en hund också kostar några slantar. Hundar har ju också saker dom behöver som till exempel mat, leksaker, godis och bajspåsar. För att dela på denna kostnaden per månad kommer jag och min lillasyster Sanna hjälpa till mamma och pappa och betala en delsumma. Mamma och pappa kommer lägga in 600 kr och jag och Sanna kommer lägga in 200 kronor var. Alla planer är färdiga, nu är det bara att ta allt till verket.

Jag kan knappt bärga mig, önska oss lycka till
Källförteckning:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Parson_russell_terrier, 2016-12-13

http://www.runnersworld.com/running-with-dogs/the-best-types-of-dogs-for-runners/slide/4, 2016-7-20

http://www.123minsida.se/Emblazys/18008090, 2017-01-9

http://hundar.ifokus.se/discussions/51979b34ce12c44143000180-manadskostnad, 2013-05-18
Källkritik:

1: https://sv.wikipedia.org/wiki/Parson_russell_terrier, 2016-12-13

En av mina källor var wikipedia som är ett gratis uppslagsverk på nätet som har enligt wikipedia ett “i huvudsak fritt och öppet innehåll” (https://sv.wikipedia.org/wiki/Parson_russell_terrier, 2017-01-23) som utvecklas av dess användare, som kan vara vem som helst. Vilket kan bli ett problem då det kan skrivas vad som helst av vem som helst. Detta är en av de stora faktorerna till varför många tycker att wikipedia är en icke trovärdig källa. Men eftersom alla vet att vem som helst kan vara skribent på sidan, blir man mer källkritisk när man läser. Detta kan då ha en positiv inverkan på oss för att vi blir mer försiktiga med informationen som ges ut till oss istället för att tro på det helt och hållet. Enligt den engelska wikipedia hade de en undersökning 2007 där de undersökte klotter på sidan. Det visade sig att 5% av det som skrivs är klotter men att det på en mediantid på 14 minuter hade försvunnit eller blivit ändrat till det korrekta svaret. Dock var det några artiklar som kunde vara kvar i år utan att korrigeras. Detta kan ses som väldigt bra med tanke på att det är en organisation som tillåter vem som helst att skriva. Men den engelskspråkiga wikipedia har nu 5,3 miljoner artiklar, 5% av detta är 265 000. Det betyder att 265 000 artiklar har innehållit klotter, fel anvisningar

(enligt https://sv.wikipedia.org/wiki/Parson_russell_terrier, 2017-01-23). Detta är väldigt mycket och med tanke på hur många som söker på wikipedia kan det vara flera tusen som får fel information innan de hinner ändra informationen. Vi måste också tänka på att det är wikipedia som har informerat oss om hur trovärdig dom är genom denna undersökning, de kan försöka göra så att de ser mer trovärdiga än de är. Vilket de extremt tydligt har gjort, eftersom de bara skriver 5% vilket låter mycket mindre än 265 000 felskrivna artiklar. Men det är inte bara dåligt, de andra 95% är inte klotter, vilket är över 3 miljoner artiklar. Jag tycker att det är tillräckligt många artiklar som är bra för att väga över miss anvisningarna. En sak som gör artiklarna mer trovärdiga är att det finns en diskussions flik för varje artikel. I den kan du se om hur man kan göra artikeln bättre och personer som har lagt till saker. Wikipedia är en “.org” sida, vilket betyder att de inte betalar för att hålla igång hemsidan (https://sv.wikipedia.org). Vilket kan antyda att de inte tycker att den är värd att betala för eller att den inte är helt seriös. Men då är det också så att wikipedia ägs av wikimedia som är en icke-vinstinriktad organisation. Detta kan betyda att de inte har råd med att betala för hemsidan men vill ändå ha den uppe för att det är många som besöker hemsidan. Det är ingen reklam vilket jag tycker tyder på att wikipedia är seriöst och inte sponsrar reklam bara för att få in pengar, de vill att folk ska lita på hemsidan och har därför ingen reklam. Om jag går in på wikipedia kan man trycka på “kontakta wikipedia” där kan du se; grundarens mail, postadressen för wikimedia och presskontakt. Detta gör att sidan blir mer trovärdig då de står för vad som skrivs och att man kan kontakta wikimedia om man har några frågor. Det finns dock ingen direkt kontakt för ett kontor om man vill ha ett snabbt svar. Vilket jag tycker gör att även fast de vågar stå för det som skrivs med kontakt som mail, vill de inte prata med någon direkt om klagomål etc. Detta gör att de kanske inte alls vågar stå för det som skrivs, vilket alarmerande. Informationen som läggs ut på wikipedia är nästan bara fakta artiklar. Det är inga tendenser till åsikter på ämnet, det är bara fakta. Detta gör att källan blir mer trovärdig då de inte vill propagera om åsikter. Jag använde mig av denna källa för att få allmänna fakta om hunden, alltså inga åsikter. Ett exempel på det är “Parson russell terrier är en hundras från Storbritannien. Den är en terrier framavlad som grythund”, detta är ett citat från wikipedia som ett exempel på hur informationen demonstreras på sidan (https://sv.wikipedia.org/wiki/Parson_russell_terrier, 2017-01-24).

 

2: http://hundar.ifokus.se/discussions/51979b34ce12c44143000180-manadskostnad, 2013-05-18

“IFokus startades 2005 och är idag Sveriges största nätverk av intressesajter.”, detta stod på Ifokus hemsida och är precis som det står, en hemsida för personer att prata med varandra om intressen (http://www.ifokus.se/, 2017-01-25). Jag använde mig av denna hemsida för att få mer åsikter om ämnet och inte lika mycket fakta. Ett exempel på vad som skrivs är “Just nu, lägger jag åtminstone 1000kr/mån allt som allt.”, det är personliga åsikter och uppfattningar som man dels kan läsa på hemsidan

(http://hundar.ifokus.se/discussions/51979b34ce12c44143000180-manadskostnad, 2017-01-25). Detta kan såklart bli ett problem då den är tendensiös och åsikterna är vinklade från deras egna perspektiv. Personerna som ligger bakom inläggen är också anonyma, de kan skriva vad de vill och det finns ingen kontaktinformation till dom. Det gör att man behöver vara försiktig med vad man läser, det kan vara klotter eller fel anvisningar på hur man t.ex ska ta hand om sin hund. Eftersom att det är inlägg från personer kan man jämföra samma information som flera användare (oberoende av varandra) har lagt upp, om informationen är ungefär lika är den relativt trovärdig. Hemsidan har en mailadress som man kan kontakta, detta är dock bara för sponsorer, för att starta en egen sajt och om du har förslag på förbättring av sidan (http://www.ifokus.se/about/contact, 2017-01-26). Det är alltså inte för enskilda frågor eller för att kontakta företaget om du tror att något är fejk. Detta är nog för att de tycker att man ska kunna förstå själv att allt som skivs inte är sant. Jag tycker dock att företaget ska stå för det som skrivs och ska kunna stå till svars för det, detta gör sidan mindre trovärdig då de inte vågar stå för allt som skrivs. De har också mycket reklam på sidan, vilket är ännu en faktor som gör att källan är icke-trovärdig. Det betyder att de sponsrar företag så att de själva får in pengar, det finns därmed en sannolikhet att företaget bara är ute efter pengarna och inte efter att göra hemsidan trovärdig.  

 

3: http://www.123minsida.se/Emblazys/18008090, 2017-01-19

“Att skapa och administrera en egen hemsida har aldrig varit enklare” skriver det globala företaget www.123minsida.se (http://www.123minsida.se/go/cms/howitworks/howitworks, 2017-01-26). Det är just vad denna sida är, det är en blogg gjord på hemsidan 123minsida. Just den här bloggen är driven gratis då hemsidans hemadress fortfarande behövs i sökmotorn. Då bloggaren inte behöver betala för hemsidan kan det hända att personen inte tar det fullt seriöst, dock när jag är på bloggen får jag känslan att de som driver den är fullt passionerade om bloggen och hundarna. Jag tycker ändå denna sida är relativt trovärdig då det finns kontaktinformation till hon som äger bloggen, Britt Pereria, det finns mail, telefonnummer och adress (http://www.123minsida.se/Emblazys/18008070, 2017-01-26). Detta gör att källan blir trovärdig då man kan kontakta henne på flera olika sätt och hon tycks stå för det hon skriver, annars skulle hon inte ha någon kontaktinformation. Det finns ingen som helst reklam på sidan, vilket är ett bra tecken, då reklam ofta betyder att ägaren bara försöker tjäna pengar. När ägaren inte har reklam betyder det att hon har uppe bloggen för hon har ett intresse och inte för pengarna. Det är dock en personlig blogg vilket gör att den kan ha tendenser, alltså färgad av sitt eget syfte. Men när jag var inne på hemsidan såg jag lite faktatexter, lite personliga blogginlägg och annonser om hundar som var till salu. Ett exempel på ett personligt citat är “det var världens trevligaste och roligaste hund” som ägaren skrev om sin Jack Russel (som rasen hette förut), men jag hittar inte alls mycket av dessa personliga inläggen (http://www.123minsida.se/Emblazys/18008070, 2017-01-26). När jag läser detta förstår jag ändå att hon inte försöker sälja in mig på dom, då jag också brukar säga till exempel “Det är det roligaste jag har hört” till många saker, även fast det inte var det. “Vardagsmotionen bör sammanlagt innehålla ca 2 timmar promenader”, så här kan också informationen på sidan demostreras, med allmänn fakta om hunden och hur man sköter den (http://www.123minsida.se/Emblazys/18008090, 2017-01-26). Denna blogg är nog troligast startad för att annonsera om Emblazy’s kennel, vilket är namnet på kenneln som ägs av den bloggansvarige (http://www.123minsida.se/Emblazys/18008064, 2017-01-26). De mesta inläggen är därför inlägg om vilka valpar som är till salu. Detta kan vara en risk för att hon (ägaren) blir tendensiös för att lättare sälja sina hundar. Dock eftersom att jag vet att hon försöker sälja just Parson Russel blir jag källkritisk när jag läser hennes inlägg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *