Jack Russell

Äntligen! Efter flera års tjatande, ska vi köpa en hund. Vi har börjat tänka på vilken ras det ska bli och det lutar mot rasen Jack Russell. Svenska kennelklubben skriver att rasen är livlig, alert och aktiv med ett intensivt och intelligent uttryck. Rasen är framåt, orädd, social och vänlig med gott självförtroende. Världens roligaste lilla hund. (http://www.skk.se/sv/hundraser/jack-russell-terrier/, 2017-01-13) Att Jack Russell är livlig och aktiv är det som intresserar mig mest, med tanke på att den vill leka och så vidare.
Denna ras känns som att den passar min familj väldigt bra, eftersom att familjen min är väldigt aktiv. Hemma händer det ofta saker, det är inte ofta stillsamt hemma hos oss. Rasen tilltalar både vår familj som helhet och den enskilda individen i familjen. Jack Russell rasen har många egenskaper som passar alla i min familj. Min mor och sin släkt har sitt ursprung i England. Samma sak med hundrasen.
“Pastor John Russell i England anses som rasens skapare. Han behövde en uthållig, modig jaktterrier av lagom storlek som skulle assistera fox hundarna i rävjakten.” (http://www.skk.se/sv/hundraser/jack-russell-terrier/, 2017-01-13)
På semestrarna brukar vi vara på vårat landställe, där brukar min far ofta jaga. Eftersom att man far börjar bli äldre och få sämre syn och så vidare, blir det ett bra tillfälle att använda hundens instinkt. Svenska Kennelklubben skriver att rasen är har en stark jaktinstinkt, det håller Johan Nylén också med om, på Easyhunts forum.
“Hej själv jagar jag med Jack Russel allt från Änder till älg driver Räv, Rådjur vildsvin.” (http://easyhunt.com/forum/show/698963/vilken-hund-for-radjursjakt, 2017-01-13)
Han skriver också:
“Det är en liten och behändig hund men man måste visa vem som bestämmer så blir dom inte ilskna och bitska.”
Som sagt passar hundens jaktinstinkt bra in på min faders intressen. Min kompis har en Jack Russell och den är alltid pigg och aktiv. Som Johan skriver måste man visa vem som bestämmer men jag har själv inte varit med om det än. Det krävs alltså mycket av ägaren eftersom att rasen har ett stort mod. Hvita Pigan skriver om sin Jack Russell hur aktiv och busig den är. (http://russlans.blogspot.se/, 2017-01-13)
“Rasen har ett stort mod och självförtroende i en liten och söt förpackning. Den är mycket social och sällskaplig. Den var ju från början avsedd för grytjakt. Med detta i bakhuvudet, är det lätt att förstå varför en liten jack russell än i dag är så positiv, självständig och modig.” (http://www.skk.se/sv/hundraser/jack-russell-terrier/, 2017-01-13)
Det förekommer ofta att rasen är modig och det kan vara ett varningstecken. Modigheten kan vara farligt för de som ska köpa sin första hund. Min mor har växt upp med hund men inte min far. Alltså, kan man säga att min mor har erfarenhet om att äga hund. Om man inte visar vem som bestämmer kan hunden bli okontrollerbar, som Johan Nyhlén skrev.
“Jaktinstinkten utgör en motor hos hunden, och den motorn kan användas till så mycket annat, till exempel hundsporter som agility, spår och eftersök.” (http://www.skk.se/sv/hundraser/jack-russell-terrier/, 2017-01-13)
Min syster är väldigt intresserad av hundutställningar och agility. Eftersom att hundrasen har möjlighet till både jakt och hundsporter så vet jag att min syster kommer att gilla den, samt min far.
Jag tror att Jack Russell är den hundras som passar min familj bäst. Det är också den jag gillar bäst eftersom att den är så aktiv och vill alltid leka och så vidare. Jag gillar inte heller att bara att ligga på soffan och äta chips. Det är roligare med lek och “ståhej”.

Bedöm meningsbyggnad om det bara kan höja betyget.

Källor
http://easyhunt.com/forum/show/698963/vilken-hund-for-radjursjakt
http://www.skk.se/sv/hundraser/jack-russell-terrier/
http://russlans.blogspot.se/

Källreflektion
http://www.skk.se/sv/hundraser/jack-russell-terrier/, 2017-01-23
Svenska Kennelklubben är en riksorganisation, de delar sin faktakunskap om hundraser via internet. SKK skriver på ett objektivt sätt som gör att den är pålitlig och inte vinklad på något sätt. “Jack Russell terrier är livlig, alert och aktiv med ett intensivt och intelligent uttryck.”
De som är ansvarig utgivare för Svenska Kennelklubben är de själva, SKK. Det finns inga reklam på SKK:s hemsida vilket gör att jag som läser för ett seriösare intryck av webbplatsen. Om det skulle finnas reklam så skulle den kunna vara vinklad på något sätt, detta skulle kunna göra att läsaren fokuserar på fel saker. Alltså, kan det bli att läsaren lägger sin uppmärksamhet på reklamen istället för den text man sökte efter. På SKK:s texter uppger de inte vem som har skrivit den förutom att de själva har gjort den och deras rasklubb. Detta kan göra att texten känns icke trovärdig. Eftersom att sidan har drygt
300 000 medlemmar så gör det att den källan känns ändå trovärdig. Istället för att organisationen skulle ha fem medlemmar så känns det mer trovärdigt att de har 300 000 medlemmar. Om SKK skulle ha skrivit falsk information så tror jag att de inte skulle vara lika stora som de är idag eftersom att om någon kommer på den som sprider falsk information så skulle den personen inte vara medlem längre, tror jag.
På SKK:s hemsida finns det en kontakt flik där man kan kontakta dem om olika saker som gör att det känns mer som en trovärdig källa. På kontakt fliken får man information på mailadresser, telefonnummer och namn. SKK är en .se sida som betyder att det kostar att hålla igång sidan, samma sak med .com. Det betyder att SKK är en seriös sida som har ett betalt domän. När man kollar på SKKs kontakt sida så hittar man mailadressen @skk.se, som betyder att de äger ett webbhotell. När man äger ett webbhotell så betalar man ännu mer. Man måste vara med i ett webbhotell för att kunna skapa en webbsida. Man kan antingen hyra sig in (mycket billigare) eller köpa ett ege (dyrare, men seriösare). Seriöst=trovärdigt, kan man dra slutsatsen.
Jag känner igen fakta från min kompis hund som gör att källan känns mer trovärdig, eftersom att jag kan bekräfta informationen med egna erfarenheter. T.ex. att rasen är livlig och lekfull. “Jack Russell terrier är livlig, alert och aktiv med ett intensivt och intelligent uttryck.”
SKK är med i FCI (http://www.fci.be/en/, 2017-01-27). De är en världsorganisation som gör hund faktan trovärdig. SKK är den enda organisationen från Sverige och det beror på att FCI väljer en representant från varje land. Eftersom att SKK är med i FCI kan man konstatera att SKK är en trovärdig källa.
Jag skulle rekommendera denna sida för den som ska skaffa hund eftersom att de ger fakta om rasen både fördelar och nackdelar. Man kan också se att källan är trovärdig genom att de är med i FCI.

http://easyhunt.com/forum/show/698963/vilken-hund-for-radjursjakt
Easy hunt är ett forum. Johan Nylén är den person som jag har tagit informationen ifrån. Man vet inte vem det är och vad han har får kunskaper om Jack Russell. Faktan han skriver kan vara påhittad. Easy hunt är som sagt ett forum som är väldigt brett och alla kan skriva vad som helst. Det kan vara sant eller falsk fakta.
Johan Nylén har skrivit på subjektivt och vinklat sätt genom att han bara skriva positiva saker. “Hej själv jagar jag med Jack Russel allt från Änder till älg driver Räv, Rådjur vildsvin” Han skriver ingenting negativt om rasen. Vilket gör att källan blir ännu mindre trovärdig. Jämfört med en källa där det är objektivt skrivet med både fördelar och nackdelar.
Johan Nylén har svarat på en person som undrade vilken hund som passar till jakt. Bara för att Johan svarar henne kan det ändå vara icke trovärdigt men jag hoppas att det han skriver är trovärdigt men jag litar väldigt lite på det. Eftersom att man inte får veta någonting om han. Såklart är ju ett forum uppbyggt på att man kan vara anonym. Johan kanske inte ens är Johan, det vet man inte.
Om man jämför med ett företag där man har en anställd som skriver artikel eller något liknande så kan man vara ganska säker på att det är trovärdig fakta. I detta fall så har vi en anonym person och personen får inga pengar för att skriva. Alltså, gör Johan det för nöjes skull kan man säga.
Jag skulle nog inte rekommendera Easyhunts forum för den som vill få information om Jack Russell. Jag skulle som sagt rekommendera SKK till den personen som vill veta eller skaffa denna ras.

http://russlans.blogspot.se/
Den här källan är en blogg. En blogg är ofta skrivet på ett subjektivt sätt som betyder att åsikter och känslor finns med. I detta fall så är det på detta vis. “Först rev jag sönder massa papper jag hittade…” Det handlar om en hund som denna personen skriver om. Det är inte skrivet på ett objektivt sätt, alltså faktabaserat. Detta betyder att den här källan är icke trovärdig.
Den här personen som äger hunden skriver anonymt. Detta gör att källan inte är trovärdig eftersom att man vet inte vad personen är utbildad till t.ex. Jämför man med en person det det framgår namn, telefonnummer, jobb och adress så gör det att man kan ta reda på om just informationen är trovärdig och om informationen om honom eller henne stämmer.
Blogspot är ett ställe där man kan skapa en egen blogg gratis. Detta gör att personen inte är speciellt seriös. Hen skriver för nöjes skull.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *