Golden Retriever

Martin

Detta blogginlägg kommer handla om den hund som passar bäst för mig och min familj. Jag kommer prata om hundens egenskaper och varför den passar bäst för oss.

 

Enligt en sida på nätet (https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Retriever 1/10/17) är Golden Retriever en hund som passar familjer som är intresserade av jakt. Rasen är  en framavlad hund som används som apportör vid jakt vilket är väldigt roligt eftersom jag och min pappa brukar jaga i Norge. På senaste tiden har det däremot blivit lite mindre jagande eftersom en utav vårt jaktlags hundar dog för inte så länge sedan. Det står också att Golden Retriever var en väldigt ovanlig hund före andra världskriget, men att rasen runt 1960-1970-talen steg i popularitet rejält. Min moster har en Golden Retriever, men det är inte bara där jag ser rasen, utan jag ser den ganska ofta ute på gatorna och redan idag är hundrasen världens femte populäraste hundras.

 

På Svenska Kennelklubbens hemsida (https://www.skk.se/hundraser/golden-retriever/ 19/01/17) skriver de att hälsan på Golden Retriever är relativt bra och att många individer blir över 10 år, men de skriver också “visserligen förekommer ett antal ärftliga sjukdomar i rasen”. Det låter i och för sig tråkigt, eftersom jag vill att min hund ska vara pigg och glad och inte sjuk. Men när jag tittar på min andra favoritras, norsk älghund, så verkar den också ha risk för en del sjukdomar så jag är beredd att ta risken. Jag vill att min hund ska vara enkel att vara med i våran aktiva familj, vilket Svenska Kennelklubben säger att den är. De säger till och med att det är den utmärkta sällskapshunden.

 

Eftersom jag kan räkna med att min hund blir minst 10 år, och jag själv fyller 16 i år, så kan jag räkna med att hunden flyttar med mig hemifrån. Därför behöver jag ju också känna till lite om ekonomin. Expressen gjorde 2013 en undersökning där de redovisar kostnader för olika hundraser (http://www.expressen.se/husdjur/det-kostar-olika-hund–raser-under-forsta-aret/ 22/01/17). Det verkar som om de olika hundraserna kostar ungefär lika mycket första året, trots att en Chihuahua måste äta betydligt mindre än en Golden Retriever. Därför lägger jag lägger jag ingen större vikt vid ekonomin, utan väljer den ras som jag tror passar mig bäst.

 

Oberäkneliga hundar är det värsta jag vet. Jag vill kunna lita på att min hund inte skadar mig eller någon annan när jag väl har tränat den. I ett debattforum på internet verkar Golden Retriever  vara den ras som biter mest (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=78532.0 22/01/17), men de skriver samtidigt att varken sjukhus, polis eller försäkringsbolag för statistik över vilka raser som är inblandade vid hundbett. Det är ju inte säkert att det stämmer, men i vilket fall som helst ser jag det som en utmaning.

 

Så nu har jag bestämt mig, det blir en Golden Retriever!

 

1 a,Tina, “statistik på hundattacker”, Alternativ.nu, 2016-09-12 http://www.alternativ.nu/index.php?topic=78532.0

 

2 Mattsson, Thomas, “det kostar olika hundraser under första året”, Expressen, 2013-06-20 http://www.expressen.se/husdjur/det-kostar-olika-hund–raser-under-forsta-aret/

 

3 https://www.skk.se/hundraser/golden-retriever/  2016-02-04

 

4 https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Retriever 2016-02-04

 

Källreflektionen:

 

https://www.skk.se/hundraser/golden-retriever

Svenska Kennelklubben (SKK) är hundägarnas riksorganisation och jag uppfattar deras hemsida som en trovärdig källa. SKK är nämligen en stor och etablerad organisation som företräder alla hundägare i Sverige. Deras hemsida har som syfte att informera och presentera fakta om hundar och om hundägande. Här kan man hitta information om lagar och regler som gäller för hundägare och dessutom fakta om de olika hundraserna. Hemsidan är inte skriven för att uppmuntra hundköp och organisationen tjänar inte pengar på om jag köper hund eller hundprylar. SKKs hemsida verkar uppdateras nästan dagligen, eftersom jag hittar inlägg som var skrivna de senaste dagarna, men just texten om Golden Retriever kan jag inte se när den uppdaterades. Å andra sidan är det fakta som inte ändras så mycket med åren. Hemsidan är reklamfri vilket tyder på att den inte är sponsrad och det verkar mer seriöst, eftersom man då inte behöver misstänka att de skriver det som sponsorerna vill. Även om man kunde tänka sig att Svenska Kennelklubben vill uppmuntra folk att köpa hund, och därför ge partisk information som är överdrivet positiv, så får man inte det intrycket på hemsidan. Tvärtom beskriver de också svårigheterna t ex med att köpa en vuxen hund där de bland annat skriver att “din möjlighet att påverka hundens uppfostran är mer begränsade”. Hemsidan är relevant för mig eftersom den innehåller de fakta jag behöver när jag jämför hundraser. Dessutom hittar jag ju här användbar information som jag behöver när jag ska köpa hunden som till exempel hur den ska registreras, hur jag går med i rasklubben och vilken försäkring jag behöver.

 

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=78532.0

Alternativ.nu är en hemsida som verkar skapad för att man ska kunna diskutera självhushållning. Länken jag hittade är alltså en diskussionstråd på den hemsidan. Det är alltså en privatperson som har skrivit sin åsikt och det kan mycket väl vara sant att Golden Retriever bits oftast, men det är ju ingen trovärdig källa eftersom det ju inte ens går att veta vem som skrivit inlägget. Det finns inga kontaktuppgifter på hemsidan, utan vem som helst kan skaffa inloggningsuppgifter och göra inlägg. Det framgår faktiskt inte ens vem som är ansvarig på hemsidan. Det behöver ju naturligtvis inte betyda att det inte är sant, men för att veta fakta måste jag hitta en annan källa. Det finns en länk i tråden som kunde varit till hjälp, men man kommer till en sida där det står att sidan inte längre finns. Inlägget är från 2009, alltså sju år gammalt, vilket förklarar den felaktiga länken. Längre ned i tråden finns inlägg som försvarar Golden Retriever och säger att andra hundraser biter oftare. Även om flera av inläggen tyder på att folk, med vissa undantag, är seriösa och verkligen vill veta vilken hundras som bits mest, så tyder flera av inläggen på att man mest uttrycker sina åsikter och letar fakta som stöder dom åsikterna. Däremot är den här källan relevant för mig, eftersom jag funderar en del över riskerna med hund och det inlägget gör att jag behöver kolla upp fakta kring detta. Jag får dessutom lite tips om var jag kan leta fakta.

 

http://www.expressen.se/husdjur/det-kostar-olika-hund–raser-under-forsta-aret/

Den här sidan är tidningen Expressens hemsida. Syftet med den sidan är dels att informera men också att tjäna pengar till Expressen. Därför ser man att det finns mycket reklam. Just den här artikeln är skriven av en journalist som har lämnat mejladress på sidan och alltså går att kontakta. Hon har redovisat vad hon har tagit med i sina kostnader för hunden och jag uppfattar artikeln som seriös. Jag har ingen anledning att tro att hon skulle vara partisk.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *