Bichon havanais

Bichon havanais  Sara Nicklasson         

Ny familjemedlem

Detta år började perfekt! Ända sen jag var liten har jag velat ha en hund. Jag vet inte hur många gånger jag har sagt till mamma och pappa att jag vill ha en hund. Efter så många år har min dröm slagits in. I måndags satt min familj och jag vid middagsbordet och började diskutera om att skaffa en till familjemedlem. Vi snackade helt enkelt om att skaffa en hund. Det blev väldigt enkelt att vi hamnade i en stor diskussion om vilken ras vi skulle införskaffa. Vi tog alla fram våra lappar om för och nackdelar med hundarna vi ville ha. Jag började självklart argumentera för den söta lilla dvärghunden Bichon havanais. Enda sen jag var liten har jag alltid tyckt att den var så söt. Men nu när jag har blivit äldre och läst på om Bichon havanais, och med dess egenskaper passar den både mig och min familj.

 

Den hunden som vi ska införskaffa ska både passa mig och min familj. Jag och min familj åker ofta till städer och andra länder med både tåg, bil och flyg. Jag älskar att upptäcka nya länder och ställen i världen, och jag vill göra något som jag älskar och för att jag ska kunna göra det så måste min hund kunna tåla att byta miljöer alltså så ska min hund vara robust. Ibland när man är själv hemma så kan man känna sig väldigt ensam. Man kanske inte har något och göra och det bara kryper i bara i bena på en. Då så skulle jag vilja ha en rätt så pigg och sprallig hund. Men jag skulle oxå vilja just ha en sällskapshund som jag bara också skulle kunna ta lugnt med, som skulle kunna sitta bredvid mig i min säng och bara titta på en film eller bara som jag skulle kunna gosa med. Jag har ju sökt upp fakta om Bichon Havanais och då hittar jag just mina och min familjs önskningar om en hund. Som till exempel så är just Bichon havanais en robust hund. Eftersom att den är robust så kan den följa med på mina och min familjs resor. Samt så har min mamma en depression och för att hon ska kunna bli frisk från den så kan det hjälpa att röra på sig. Min mamma rör sig inte så mycket men med just en hund så kommer hon ut och rör på sig. Då är det toppen också att ha en robust hund som klarar av att till exempel gå en längre promenad.  Det står även att Bichon havanais har en mankhöjd på 23-27 cm, Bichon havanais päls färg kan vara vit (mycket sällan rent vit), beige, sobel i olika nyanser, svart. Rasens svans bärs i en båge över ryggen samt är öronen hängande ( 14-12-2016, https://www.skk.se/sv/kopahund/hundraser-valpkullar/bichon-havanais/  ). Med denna fakta så får man även reda på att Bichon havanais är en dvärghund och ej behöver så mycket mat och foder, som gör att vi sparar lite pengar jämfört med om vi skulle haft en större hund. Eftersom att det behövs väldigt mycket pengar att ha en hund så är det även bra att ha en hund som ej behöver så mycket föda och är en frisk ras och som har en låg försäkringspremie (14-12-2016 https://www.skk.se/sv/kopahund/hundraser-valpkullar/bichon-havanais/). Detta kan ju inte bli bättre!

– 4 januari 2017 Sara Nicklasson

 

Vilken hundras ska det bli?

Igår vid middags bordet så kom samtalsämnet om hundar upp igen. Jag började snacka om Bichon havanais och det verkade som om de var påväg att ge med sig tills mamma kom på lite negativa saker om Bichon havanais. Mamma började diskutera om Bichons havanais päls om att hon har hört att den är svårhanterlig, självklart sökte jag upp detta. Bichon havanais kräver en hel del pälsvård, man måste kamma pälsen regelbundet och även måste den badas varannan vecka för att den ska hållas ren. Det man inte ska göra är att klippa eller att trimma pälsen. Om man inte gör detta så kan hunden lätt få tovor som är svåra att borsta ut men samtidigt så mår inte hunden bra av det (14-12-2016 https://www.skk.se/sv/kopahund/hundraser-valpkullar/bichon-havanais/). Sedan så stod det att en Bichon havanais har antingen väldigt lite eller ingen underull alls (14-12-2016 https://ourdogourblog.wordpress.com/2014/06/27/fakta-om-bichon-havanais/). Eftersom att pälsen är väldigt speciell blev jag rädd att hunden skulle frysa om det regnade eller om det är kallt ute. Så jag sökte upp det och det stod att det är bra om man har regnjacka för att pälsen inte ska bli lika tovig och smutsig samt så är det bra att  ha jacka när hunden är en liten valp för då har den inte fått sin vuxenpäls (29-12-2016

https://www.flashback.org/t1806407 )Detta tycker jag är både bra och dåligt. De bra är att hunden inte kommer att frysa men det dåliga är att det kostar pengar. Samt så ska man köpa koppel, foder/mat, hundskål, leksaker och massa annat som också kostar lite men det tycker jag är värt.

 

Våra familjekompisar har även de en Bichon havanais så jag diskuterade med de och frågade vad som var bäst med en Bichon havanais, de sa att det bästa var hundens beteende och hur lättlärd den är. Detta står det också mycket om på andra hemsidor. De står att Bichon havanais är en mycket vänlig hund samt så är det en godmodig hund. Det står även som de har sagt att det är en lättlärd och lätt uppfostrad den behöver inte heller starka ord och tuffa tag. Men för att ge hunden en trygghet så är fasta regler och rutiner ett bra sätt (19-12-2016 http://handmedhund.nu/bichon-havanais-2/ ) Bichon havanais är en väldigt bra hund också på det sättet att  den är som mig. Ibland vill jag bara ta det lugnt och ibland har jag jättemycket energi. Samma är det med Bichon havanais den kan både vara lugn och ändå alert. Bichon havanais älskar att lära sig olika aktiviteter övningar och tricks. Den lilla cirkus hunden trots sin litenhet på ett meningsfullt sätt. Ska försöka ta upp detta med min familj igen och se om jag kan övertyga dom, håll tummarna!!

 

  • 6 Januari 2017 Sara Nicklasson

 

Nu är beslutet taget!

Som ni vet så vill ju jag jättegärna ha en Bichon havanais, och som jag sa förut så skulle jag snacka med min familj och det har jag gjort. Igår vid frukosten så bestämde vi oss för att diskutera om vilka olika hundraser vi skulle vilja ha. Alla fick berätta om sin hund och vi andra fick ställa frågor. Jag var den sista som fick prata. Jag tog upp de fakta jag kunde och vad det är för fördelar för våran familj och individ. Jag berättade även att jag hade sökt upp att just bichon havanais päls anses vara gynnsam för pälsdjursallergiker (04-01-2016 https://sv.wikipedia.org/wiki/Bichon_havanais). Det tycker även jag och min familj är väldigt viktigt eftersom att det finns pälsdjursallergiker bland våran omgivning. Detta blir också en mycket enklare på det sättet att denna hund ej fäller så mycket. Detta leder till då att vi inte behöver dammsuga så mycket heller.

 

Vi diskuterade ett bra tag om de olika hundarna, och vi diskuterade om ekonomin, hundens beteende och hur hundraserna brukar va. Men jag berättade även att jag redan har hittat en kennel. Som just har fått en kull med just rasen Bichon havanais. Jag vet inte hur länge vi diskuterade men tillsist hade vi ett gemensamt val. Vi la alla fram en röst om vilken hund vi ville ha efter när alla hade fått snacka. Jag röstade självklart på Bichon havanais som jag alltid ha velat ha, och de andra i familjen röstade också på Bichon havanais. Äntligen så har min dröm blivit sann. Bichon havanais tyckte hela familjen var en toppen hund. Det enda som nu behövs är saker till den nya blivande valpen. Men även det som kan vara lika svår uppgift som att välja vilken ras, namnet! Nu ska jag springa iväg till middagen och förhoppningsvis är denna diskussion lite enklare.

 

  • 9 Januari Sara Nicklasson

 

 

Källor:

https://ourdogourblog.wordpress.com/2014/06/27/fakta-om-bichon-havanais/

https://www.skk.se/sv/kopahund/hundraser-valpkullar/bichon-havanais/

https://www.skk.se/sv/kopahund/hundraser-valpkullar/bichon-havanais/?show=ads

https://sv.wikipedia.org/wiki/Bichon_havanais

http://handmedhund.nu/bichon-havanais-2/

https://www.flashback.org/t1806407

 

Ourdogourblog: Denna källa är i från en blogg. Denna blogg skrivs av två flickor i 13 årsåldern som har en bichon havanais själva. Den är dock väldigt gammal och historiken på bloggen var senast 2015. Bloggen har också en kontakt flik, där det står deras två mailadresser och samt deras instagram. Detta gjorde det bra på det sättet att man vet vilka det är och att man har möjlighet att kunna komma i kontakt med dom. Dock så är sidan inte uppdaterad på länge som gör att de kanske har bytt namn på instagram eller bytt mail. Så detta är väldigt dåligt. Med bloggar så blir det väldigt mycket hur man skriver det själv som jag har skrivit min blogg. Jag har skrivit som jag form och det blir enkelt att man drar sina egna slutsater. Denna blogg gjorde också det “..Jag säger att om alla undrar vilken hundras man ska köpa kan jag tipsa om just en sådan som jag har denna är bäst!” Detta gör med mindre trovärdigt delvis för att de också är 13 och kanske inte har så mycket koll på hundar förutom de dom själv ser med deras egna hund. Därför blir jag funderas över om jag skulle kunna tro på denna hemsida eller inte. För det står varken vart det har fått all fakta ifrån eller när. Detta gör att man inte vet om de har fått från en otrovärdig sida som flashback forum eller om det har tagit från någon säkrare sida som SKK. Detta är då privatpersoner som har skrivit detta. Därför skulle jag inte rekommendera denna sida.

 

Skk: SKK står för svenska kennelklubben. Svenska kennelklubben är hundägarnas riksförening, de sprider involverande saker om hundar som information och utbildning som till exempel men även också leder till hemsidor som säljer hundar. Sidan skriver väldigt mycket positivt om de alla hundarna. Detta är bra men ändå inte helt partiskt. Som till exempel så står det längst ner på sidan i beskrivningen “och visar på den stora glädjen och nyttan med hund”. Men det är ändå en relativ trovärdig sida på det sättet att att hemsidan kan man komma i kontakt med hund uppfostrade. Detta får dock sidan att att framstå lite otrovärdigare genom  att för att få folk att köpa hundvalparna, så skriver det bättre saker om hunden för att få mer säljare. SKK skriver även ut att de har “grundlagsskydd enligt yttrandefrihetsgrundlagen” detta känns som att de är en delvis opartisk hemsida som vill skriva ut att de får skriva vad de vill.  Men det är fortfarande en riksförening som är bra på det sättet att man kan höra av sig och få kontakt genom att ställa frågot till de ansvariga hemsidan. SKK är också med i FCI som är en internationell kennelklubb. Detta gör att jag får mer förtroende eftersom andra klubbar tydligen har tillit till den och den har hög prestige. Jag tycker därför att detta verkar som en trovärdig källa som däremot kan ha lite partiska kommentarer.

 

Wikipedia:

Det står att det är Jimmy Wales som är grundaren över Wikipedia (https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kontakt , 16/01-2017) Men sedan så står det på Jimmy Wales egna wikipediasida att han är medgrundare för wikipedia men på wikipedias egna sida står det att Skaparna av wikipedia är Jimmy Wales och Larry Sanger.  Men det är Wikimedia Foundation som är ägaren över Wikipedia och det är dom som är ansvarig över om något skulle hända med wikipedia. Wkipedia har kontaktinformation. Det finns olika emails som till Jimmy wales men även finns det emails till pressen och det finns både telefon och email adress. Detta finns på en “kontakta wikipedia” flik (https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kontakt 16/01-2017) . Wikimedia Foundation som är ansvarig över wikipedia är en stiftelse som får ta hand om saker som förut kommer som till exempel om någon stämmer dem eller så vidare. Det finns hänvisningar som en flik som heter “visa historik” Som visar det senaste ändringarna av det som har skrivits. Samt så står det vem som har skrivit detta. Denna sida försöker presentera fakta. Vem som helst kan ändra och de behöver inte ha någon kontakt person. Wikipedia är en relativ trovärdig källa på det sättet att man kan se det olika ändringarna men det dåliga är att just vem som helst utan att visa någon offentlig identitet får skapa en profil och skriva. Men detta räddar upp det själv att folk kan se detta och ändra tillbaka det på bara några sekunder.

 

Handmedhund: Hund med hund är ett företag som vill fokusera på hundpsykologi, kunskap, kompetens, enkla, smarta lösningar och non violence för hundägare. Deras slogan är “Det ska vara kul att vara hund men det ska också vara kul att vara hundägare!” De har ett eget dagis och ger föreläsningar. Hand med hund har även de en praktisk sida där man kan få kontakt med företaget (http://handmedhund.nu/mer-om-oss/). Man kan även skicka in frågor till de. Detta tycker jag är trovärdigt eftersom för det första har de ett dagis som troligtvis har haft många olika hundraser och olika hundar så att det har fått ett hum om hur det är. Men sedan så har det olika föreläsningar och för att göra det måste man ha någon sorts utbildning. Dock så står det inte om vilka hundar det har haft eller vad de har för utbildning. Detta gör att det kanske bara kan prata om de hundar det har haft + att det kanske endast bara haft en hund av en hundras som gör att det bara har en sorts sida. Med denna sida får man dock inte ut mycket av vilka just som finns i företaget. Vilka utbildningar, mm. Detta gör att den är lite opartisk.

 

Flashback: Flashback eller rättare sagt flashback forum är en hemsida där informationen kommer från en själv (privatpersonerna). Webbsidan är till för att folk ska kunna ställa frågor och få svar på detta av andra privatpersoner på webbsidan. Men man vet dock inte inte vart från personernas information som det skriver ut kommer ifrån. Samt så är privat personens identitet inte officiell, man får inte reda på vilken sorts koppling med hundar eller inget om hur man kan kontakta dom. Detta kan leda till att det som personen publicerar kan ha skrivit från sin egen åsikt eller bara något som inte är sant utan några konsekvenser. Skribenten på flashback är dessutom inte opartiska. Det har till exempel skrivit “ Jag älskar dessa hundar! Bichon havanais biter aldrig någon och är en mycket snäll hund”. Hen formulerar det inte som fakta utan ur sin egen åsikt. Detta är inte opartiskt och gör sidan och texten otrovärdig. Denna sida tycker jag inte är trovärdig och därför skulle jag inte använda denna webbsida om jag skulle skriva en text “på riktigt”.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *