Bichon Havanais

Bichon Havanais

Vet du vad? Äntligen, efter många år av tjat har det lönat sig, min familj ska skaffa en hund! Men vi vet fortfarande inte vilken hund som passar våran familj bäst. Kanske en labrador? Pudel?

 

Jag söker efter en frisk hund som är sällskaplig och gärna lurvig. Jag vill ha en liten hund som kan gå mycket men ändå inte behöver för mycket aktivitet. Den ska vara snäll mot folk och gärna lättlärd då jag vill lära den massor av konster.

 

Jag har kommit fram till att en Bichon Havanais är en bra hund till min familj, iallafall vad källorna säger…

 

Pälsvård

 

Rasen sägs inte fälla så mycket päls och ska vara väldigt allergivänlig. Pälsen ska vara vågig eller kurvig, silkesmjuk och lång så den kräver mycket pälsvård står det på olika hemsidor på nätet som ssk.se (http://www.skk.se/sv/kopahund/hundraser-valpkullar/bichon-havanais/ 10/1-17). Jag ville då ha en hund som inte fäller mycket päls, eftersom att det är jobbigt att dammsuga efter den och få massa päls på kläderna. Det är också ett stort plus att hunden sägs vara allergivänlig, då folk i min släkt är allergiska så ska den kunna vara hemma hos en utan känna av hunden. Vilket skulle passa våran familj eftersom att vi har då har släkt som är allergiska. Det känns jobbigt med mycket pälsvård men jag har också läst det här på vovve.net:

Är den ganska kortklippt så är pälsen väldigt lättskött och alldeles sammetslen,” läste jag ett inlägg på vovve.net

(https://vovve.net/Hundraser/Bichon-Havanais/Omdomen, 9-1/17). Då om man håller hunden hyfsat kortklippt så behöver man inte vara lika noggrann med pälsen och borsta den varje dag vilket känns bra. För jag, eller någon annan i min familj, skulle nog inte orka att borsta den länge varje dag. När jag har kollat på bilder tycker jag också att kortklippta är finare än när de har lång päls.

 

Egenskaper & aktiviteter

 

Hunden tillhör grupp 9 som är sällskapshundar, vilket jag är ute efter att skaffa. Den ska vara liten och robust, vilket är bra tycker jag eftersom jag vill ha en liten hund (mankhöjden är ungefär 23-27 cm) för att den förhoppningsvis inte behöver lika mycket aktivitet som stora hundar. Bichon Havanais sägs vara en hund som är lättdresserad enligt ssk.se. (http://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/bichon-havanais/ , 9/1-17). Det tycker jag verkar bra eftersom att det skulle vara roligt att lära min hund olika konster och agility. Hunden klarar andra saker såsom spårning enligt en uppfödare av Bichon Havanais som jag läste hos vilket jag tycker verkar kul och intressant ( http://callunavias.se/hundraser.html , 9/1-17). Det verkar vara bra att den kan göra andra saker än att vara sällskaplig och kunna göra konster. Det passar nog min familj bra eftersom att det finns massor av olika alternativ att göra med hunden, om man inte bara vill lära hunden massor av konster så kan man lära hunden att spåra efter godis till exempel.

 

Hälsa  

 

Det är viktigt för mig att hunden ska leva länge eftersom att man blir väldigt fäst med hunden. Men Bichon Havanais ska vara en väldigt frisk hund vilket leder till att den har en låg försäkring. Enligt hd.se ska bichon havanaisen vara en av de “bästa” hundraserna som lever längst, efter en lista jag har sätt som Agria djurförsäkring står för ( B Olsson, Sussane, “Hur länge lever din hund”, Expressen, 11/1-17). Vilket jag tycker känns bra och jag tycker det är viktigt. Då om hunden inte brukar få sjukdomar är det ju inte självklart att min hund är fullständigt frisk, men det är större chans. Vilket jag tycker är bra för då har jag större chans att jag får vara med min hund en längre tid av mitt liv.

 

Motion

 

“Min hund vill inte gå ut när det regnar eller när det är för kallt/dåligt väder överhuvudtaget. Den brukar ofta springa iväg och gömma sig när jag tar fram kopplet. Men när det är bra väder gillar han att gå långa promenader, 2 timmar eller 10 minuter, både fungerar för han”, säger min kompis som har en Bichon Havanais ( Anna Eriksson, 2017, sms, 9/1-17). Jag tycker att det fungerar bra för att man kan både gå långa och korta promenader med hunden. Då om man känner att man inte är sugen på att gå en långpromenad behöver man inte det, utan då behöver man bara gå kort. Det skulle passa min familj bra tror jag eftersom att om man har det stressigt, till skolan exempel så behöver man inte gå en långpromenad på morgonen utan det räcker med en kort och hunden blir lika glad då.

 

Källförteckning

  • Anna Eriksson (2017), SMS, 9/1-16

 

Källkritik

 

Hemsidan vovve.net är en sida som består av både en faktadel om hundrasen men den har också ett stort chattrum och det är där jag har läst.

De som står bakom vovve är Mats och medarbetare. Hemsidan har reklamer, vilket minskar trovärdigheten eftersom att sidor som har sponsorer får pengar och sponsorerna kan ha egna åsikter som de vill att de ska skriva.

Det som är bra och gör så att hemsidan känns bättre är att det finns ett sätt att kontakta dem. Man kan till exempel maila och skicka brev. Det finns också en knapp där man kan rapportera fel vilket känns bra för då har nog de fel som kommit tagits bort. Det som också är bra är att man kan jämföra de olika inläggen och se om det är många personer som skriver samma sak, då det påståendet ofta stämmer.

Även om det finns bra saker med hemsidan, som verkar trovärdigt så tycker jag ändå att hemsidan inte är trovärdig. Varför den inte är trovärdig är eftersom att inläggen handlar om en hund, alltså gäller det inte alla Bichon Havanaiser utan det gäller personens hund. De som skriver inläggen är privatpersoner som har Bichon Havanaiser och tycker att det är den bästa hunden och lyfter då bara fram hundens fördelar och inte nackdelar, vilket gör hemsidan partisk.

Chattrummet på hemsidan om Bichon Havanais är inte uppdaterat sen 2014, desto nyare artikeln är skriven desto troligare är det att den stämmer eftersom att då är händelsen ny. Men eftersom att hundar inte uppdateras så fungerar det ändå att läsa om uppgifterna är några år gamla.

Hemsidan är gjord för att informera och tipsa andra personer som funderar på att köpa en hund. Hemsidan ska fungera som en chattrum där man kan skriva in frågor till andra användare som har rasen. Så när man kommer in till chattrummet är det partiska inlägg då det är hundägarna som har lagt in egna inlägg om deras hund. Alla inlägg är inte förstahandskällor då det är en som skriver om sin mormor och morfars hund. “Min mormor och morfar har en liten brun bichon havanais”, vilket betyder att det är ens mormor och morfar kanske har sagt att hunden är “lekfull, snäll och är en hund som vill hänga med på allt”, vilket då inte behöver stämma.

 

Hemsidan som jag anser som en säker källa är ne. Ne är en digital kunskapsföretag som skolor betalar för att låta elever använda hemsidan. Därför borde den vara säker eftersom att skolor köper in hemsidan för att elever ska kunna söka upp information på den.

De har anställda på ne, alltså är det ingen privatperson som sitter och skriver på fritiden. De har en redaktion som ser till så att hemsidan jämt är i högkvalité, så de ser att texterna stämmer. I redaktionens kontaktnät sitter skribenterna och experter. Innan något publiceras läser redaktionen igenom och godkänner och kollar om faktan stämmer. Vilket jag tycker känns bra eftersom att de har ständigt koll på hemsidan och ser till att allt som står är sant. Jag som privatperson kan inte heller gå in och ändra, bara maila och fråga, vilket gör det bra för att då kan ingen privatperson gå in och hitta på massa fakta och sedan publicera det.

De skriver inte ut ett datum när inläggets läggs ut eller redigeras, eftersom att en artikel kan ha många olika författare vilket betyder att det bara blir rörigt om det hela tiden lägger ur när saker uppdateras. Men eftersom att de har ständigt koll på sidan och ser till så att all fakta stämmer så uppdateras sidan om det skulle komma nya uppgifter.

Jag ser ingen reklam på sidan vilket är bra för då vet jag att texterna inte är sponsrade för att säga en viss sak om ett ämne, vilket gör så att källan blir mer trovärdig. Ne får inte pengar för att skriva att hundmaten från Royal Canin är bäst, till exempel.

Sidan är också skriven på ett opartiskt vis vilket är bra för då är det ren fakta som skrivs och inte skribenten egna åsikter om vad den tänker om hundrasen. Till exempel “pälsen är lång, silkesmjuk och svagt vågig” som ne skriver (http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/bichon-havanais 25/1-17). De skriver ingenting om att de tycker pälsen är så fin eftersom att den är lång eller att den är så ful med den vågiga pälsen. Vilket gör det till en trovärdig sida.

 

Hemsidan är då en kennelklubb som uppföder Bichon Havanais och Russkaya Tsvetnaya Bolonka. Den som är ansvarig är den som har hemsidan vilket är Karin som har koll på hundrasen då hon har haft den i flera år..

Hemsidan är ute efter att sälja, då den vill att folk ska köpa valparna. Det leder till att jag inte tycker att sidan är trovärdig jämfört med ne eftersom att sidan då är partisk och vill bara ta fram de positiva sidorna från hunden för att den ska verka så bra som möjligt. Om man försöker sälja något brukar man bara skriva fördelar, inte nackdelar då den framtida hundägaren kanske inte kommer vilja ha den hundrasen. Men de positiva sakerna som kenneln skriver stämmer säkert eftersom att den själv har och haft jättemånga Bichon Havanaiser tidigare. Vilket gör det säkert att läsa den informationen som står där om hunden men man ska inte tro att det inte finns något negativt om sidan.

Hemsidan är i största fall ute för att sälja men också för att sprida fakta och kunskap om hundarna. Men om faktan skulle vara påhittad eller alltför partisk så skulle man kunna kontakta henne då hon har en kontaktsida där det står vart man kan få tag på henne.

Hemsidan är fin och verkar vara aktiv då den säljer mycket hundvalpar och lägger ut ny information, då sidan verkar vara seriös. Hon skriver också att hon är seriös vilket märks i texterna som hon skriver och på hemsidans kvalitée.

Den skriver liknande saker som jag har läst på de tidigare sidorna vilket gör så att det känns säkert och trovärdigt då sakerna stämmer överens med varandra.

En fördel med hemsidan är att det bara är hon som kan ändra, alltså kan inte alla gå in och ändra på hemsidan vilket gör det säkrare än wikipedia. Hon har koll på sidan och allt som står där är hennes ord och ingen kan gå in och skriva falska saker om hunden som inte stämmer.

Reklam ser jag inte heller på hemsidan vilket är bra för att då vet man att det är hennes ord och inte någon som köper in sina åsikter om “bäst hundmat” osv. Vilket gör det säkrare att läsa. Eftersom att de som är uppfödare tjänar pengar på jobbet så är det bra att hon inte har reklam för att tjäna mera pengar.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *